Snelle levering voor 16u besteld dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf €75
Bulkvoordeel per €200 = 5% extra korting

Alles over: Villa Giada

Alles over: Villa Giada

Villa Giada

Voor Andrea Faccio van Villa Giada is wijn niet zomaar de uitkomst van druiven die het toevallig ergens goed doen en worden vergist tot een lekkere drank. Nee, voor hem is wijn 'il canto della terra verso il cielo', wat zoiets betekent als het lied of de ode van de aarde en de hemel. Andrea Faccio werkt dan ook extra hard om onderscheidende wijnen te maken die een eerbetoon zijn aan het Piemontenese terroir.

Andrea Faccio wil zich afzetten tegen de copy & paste cultuur waar volgens hem een groot gedeelte van de wereldwijde productie van wijn op draait. "Een wijn wordt over het algemeen als goed beschouwd wanneer deze voldoet aan de universele standaard, die doorgaans wordt bepaald door enkele, altijd dezelfde, grote producenten." Iedere producent belooft wijnen met een eigen persoonlijkheid, maar nader beschouwd zijn er relatief weinig producenten die die belofte ook echt waarmaken. Om te voldoen aan deze universele criteria is het volgens hem steeds ongebruikelijker geworden om de unieke eigenschappen van de bodem te respecteren en optimaal te benutten.

Andrea Faccio Villa Giada
"Een maaltijd zonder wijn is als een dag zonder zonneschijn" - Andrea Faccio

 

Als drager van de lokale cultuur

...en dat is precies de reden waarom Andrea Faccio harder werkt dan wie ook om toch die wijnen te maken die bij consumenten de sensaties en emoties opwekken die hij zelf ervaart als hij iedere ochtend de ramen opent en uitkijkt over de omringende heuvels. Om een goede wijnmaker te zijn, moet je in de eerste plaats zorgdragen voor alle aspecten van je leefomgeving, aldus Faccio. En dat houdt niet louter de bescherming van het fysieke landschap en de biodiversiteit in, maar ook die van de lokale cultuur met haar geschiedenis, kunst, tradities, gewoonten en gebruiken. Al deze elementen zijn volgens Faccio onderdeel van het terroir en komen idealiter in ieder fles wijn terug. Wijn is in zijn visie de laatste stap in een proces dat begint in de wijngaard en eindigt in de fles, om in die hoedanigheid het terroir en de lokale cultuur tot uitdrukken te brengen en de wereld ermee in aanraking te brengen.

 

Eeuwenoud wijndomein

Villa Giada ligt in het hart van het Piemontese wijngebied, in de heuvels tussen de stadjes Asti en Alba, op de grens van Monferrato en de Langhestreek. De heuvels van Canelli, waar het domein om precies te zijn ligt, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dateert uit 1790(!). Pas in 1940 werd er een stuk aangebouwd, bestemd voor de in technisch opzicht gecompliceerde productie van Moscato d'Asti. In die periode vestigden ook de houtgerijpte rode wijnen gemaakt van nebbiolo en barbera hun reputatie. De beste zones voor de aanplant van barbera werden in kaart gebracht en Agliano Terme, waar Villa Giada nog altijd haar mooiste wijngaarden heeft, werd destijds al aangemerkt als het meest geschikte terroir. De beste crus (= wijngaard van hoge kwaliteit) voor barbera liggen nog altijd in dit gebied.

 

Natuurlijke bestrijding

Om wijnen te kunnen maken met optimale terroirexpressie is een duurzame werkwijze niet meer dan logisch. Respect voor het milieu en de biodiversiteit in en rond de wijngaarden zijn een voorwaarde om dusdanig gezonde druiven te verkrijgen dat er wijnen van gemaakt kunnen worden die het herkomstgebied werkelijk eer aandoen. Villa Giada is duurzaam gecertificeerd en dat houdt in dat ze de natuur niet bestrijden, maar ermee samenwerken. De natuurlijke balans in de wijngaarden wordt zo min mogelijk verstoord door mechanisch of chemisch ingrijpen te vermijden. Schadelijke insecten worden bestreden door gebruik te maken van vriendelijke soortgenoten en rond de druivenstokken groeien hierdoor grassen en wilde bloemen en dragen als gevolg daarvan ook de bijen hun steentje bij. Onnodig te vermelden dat voor de bemesting alleen natuurlijke middelen worden gebruikt.

Niet alleen in de wijngaarden, maar ook op andere terreinen wordt er duurzaam gewerkt. Zo wordt zonne-energie van eigen panelen ingezet en worden alle dozen en flesetiketten gemaakt van gerecycled papier. Ook de flesafsluitingen bestaan uit gerecycled materiaal en de wijnen worden gebotteld in lichtgewicht flessen. Zware flessen zorgen voor meer CO2 uitstoot tijdens zowel de productie als het transport. Volgens Andrea Faccio heeft wijn ook helemaal geen zware fles nodig, alleen bescherming tegen het licht. En dat kun je naar zijn idee prima bereiken door de kleur van het glas aan te passen en niet door gebruik te maken van gewicht. Tot slot zijn de wijnen van Villa Giada sinds enkele jaren tevens gecertificeerd veganistisch, dus ook het gebruik van dierlijke producten in de kelder is volledig geëlimineerd. Gezonde, ethisch verantwoorde, authentieke terroirwijnen uit de beste wijngaarden in Piemonte, wat wil de ware wijnliefhebber van deze tijd nog meer?

Natuurlijke bestrijding Villa Giada

Probeer nu Villa Giada Manè of Villa Giada Barbera d'Asti SuriRelated Products