Snelle levering voor 16u besteld dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf €75
Bulkvoordeel €200 = 5% extra korting

Lokaal verhaal: 'Biodynamisch produceren met Sophie en Didier van Château Barbanau’

Lokaal verhaal: 'Biodynamisch produceren met Sophie en Didier van Château Barbanau’

 

In het zuidelijkste gedeelte van de Provence, in het Parc National des Calanques en ten oosten van Marseille vind je het idyllische havenstadje Cassis. Door de hoge kalkhellingen, die doet denken aan die van Calais, lijkt Cassis op een amfitheater. Hier is het klimaat gunstig om uitstekende wijn te maken. Dit doet Château Barbanau dan ook, maar niet zomaar, namelijk op biodynamische wijze.

 

 

Cassis

Laten we beginnen bij het plaatsje Cassis. Zoals gezegd een prachtig plaatsje waar de rotsen zorgen voor bescherming van de wijngaarden tegen de zeewind. Met 3.000 zonuren per jaar - ter vergelijking: in Nederland hebben we gemiddeld zo’n 1.550 zonuren - is het een zeer zonrijk gebied. Dit alles zorgt voor fantastische, gebalanceerde wijnen!

 

 

Château Barbanau

Château Barbanau is een samenvoeging van twee verschillende wijngaarden. Sophie’s overgrootopa Emile Bodin bezat vanaf 1889 zeven hectare grond genaamd ‘Clos Val Bruyère’. Precies 100 jaar later besloten Sophie en haar man Didier uit de Franse Alpen te verhuizen en de traditie voort te zetten. Zij kochten Château Barbanau en voegden het samen met Clos Val Bruyère waardoor het totaal nu 30 hectare grond beslaat. Hierop staan diverse druivensoorten zoals Syrah, Cinsault, Clairette, Rolle (Vermentino), Mourvèdre en Grenache.

 

 

 

Wijnmakers met een missie

Sophie en Didier hebben een missie. Sinds 1995 zijn ze gestopt met het gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen waarna ze in 2008 het certificaat biologisch hebben bemachtigd. Hun filosofie luidt: “Conventionele landbouw vernietigt onze bodem. biologische landbouw bewaart hem en biodynamische landbouw doet hem herrijzen.” Dit komt terug in de ontwikkelingen op het landgoed. Sommige wijnstokken zijn namelijk op natuurlijke manier resistent geworden tegen bepaalde ziektes. Daarnaast is de biodiversiteit teruggekeerd en doorkruisen diverse wilde dieren het land. Het bestrijden van andere ziektes lossen zij nu op door gebruik te maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

 

 

In 2015 nam het Château in samenwerking met biodynamische wijnbouwers van Biodyvin de volgende stap. Ze volgen de cycli van de Aarde en de Maan om tot de juiste beslissingen te komen. Uit respect voor de lokale fauna maken ze tevens geen gebruik van dierlijke producten tijdens het vinificatieproces. Soms wordt voor het ‘klaren van de wijn’, namelijk gebruik gemaakt van bijvoorbeeld eiwit of gelatine. Dit wordt gedaan om minuscule delen van de troebele wijn te filteren. Hiervoor hebben ze bij Barbanau een veganistisch alternatief gevonden waardoor de wijnen naast biologisch ook het vegan certificaat hebben!

 

 

Benieuwd naar de pure smaken van Château Barbanau? Wij hebben alle soorten op een rijtje gezet om eens rustig te bekijken!

 

 

 

5 wijnen van Château Barbanau

Per april hebben wij vijf prachtige wijnen van Château Barbanau mogen toevoegen aan ons assortiment. De L’Instant-serie is afkomstig uit de Côtes-de-Provence en de Clos Val Bruyère en de Kalahari komen uit de wijngaarden van Cassis. Hieronder korte proefnotities.

 

L’Instant

De L’Instant-serie bevat een blanc, rosé en rouge die alle drie in een frisse en fruitige stijl gemaakt zijn. Het zijn gastronomische wijnen die je heerlijk kunt combineren met visgerechten (blanc/rosé), eendenborst met honing of lamskoteletten met tijm en rozemarijn (rouge).

 

 

 

L’Instant Blanc wordt gemaakt van de druiven Rolle (Vermentino) en Clairette en heeft aroma’s van grapefruit, peer, ananas en bloesem. Door de vergisting op RVS is het een frisse stijl met veel finesse.

L’Instant Rosé is een mooie zalmroze wijn met aroma’s van bessen, witte bloemen, perzik en grapefruit. De wijn bevat een evenredige verdeling aan cinsault, grenache en syrah waarbij tijdens de vergisting alleen wilde gist wordt gebruikt.

L’Instant Rouge is een blend van syrah en grenache. Deze wijn wordt niet gefilterd. Denk aan smaken van framboos, kers, bosbessen, kaneel, salmiak en peper.

 

 

Clos Val Bruyère en Kalahari

De Clos Val Bruyère en Kalahari zijn voorbeelden van prachtige witte wijnen uit de Cassis streek. Beide wijnen worden ook op RVS vergist om het fruitige karakter te behouden. Het verschil is dat de Clos Val Bruyère naast Clairette, Marsanne en Sauvignon Blanc ook nog Ugni Blanc bevat. Daarnaast rijpt de Kalahari 12 maanden op de lie waardoor hij een vollere, meer romige smaak heeft.

 

 

De Kalahari is een eerbetoon aan het Afrikaanse continent, waar Sophie en Didier graag op vakantie gaan. Het is een gouden en heldere wijn met aroma’s van honing, witte bloesem, vruchtencompote, kaneel en in de afdronk geroosterde noten.

Beide wijnen zijn zeer gastronomisch en hebben groot bewaarpotentieel.

 Related Products