Snelle levering voor 16u besteld dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf €75
Bulkvoordeel €200 = 5% extra korting

Oktober = wijnmaand! 3x passende wijn-spijs tips!

Oktober = wijnmaand! 3x passende wijn-spijs tips!

 

Zoals gezegd was oktober dé maand waarin alles voor de meeste wijnhuizen samen kwam. Dit was het moment waarop de meeste wijnen de optimale rijpheid hadden bereikt waardoor ze klaar waren om geplukt te worden. Was inderdaad, want tegenwoordig, mede dankzij klimaatverandering, is dit seizoen iets opgeschoven en bereiken de druiven sneller hun rijpheid. Tegenwoordig wordt door de meeste wijnboeren geoogst in september of zelfs augustus en juli!

In Nederland merken we dit ook en kunnen we de laatste jaren steeds makkelijker bepaalde druivensoorten verbouwen. Dit houdt in dat de grens waarop wijn verbouwd kan worden iets opschuift naar het noorden op het noordelijk halfrond. Voor het zuidelijk halfrond geldt dat deze juist iets opschuift naar het zuiden. Volg je het nog? Bekijk hieronder de afbeelding van hoe dit in zijn werk gaat.

 

bron: https://www.cardsofwine.com/knowledge_climate.asp

 

Oogsttijd

Op het noordelijk halfrond vindt de oogsttijd plaats in september en op het zuidelijk halfrond in maart. Veel wijnboeren krijgen hulp bij het plukken van de druiven. In sommige gevallen kan het plukproces namelijk niet machinaal gebeuren. Dit kan het geval zijn wanneer de druivenstokken bijvoorbeeld te dicht bij de grond staan of het gebied te heuvelachtig is zoals op de foto hieronder te zien is bij Taylor's in Portugal. 

 

Bij Taylor's Port zijn de hellingen te steil voor machinaal plukken.

 

Na het plukken worden de druiven in kratten gelegd waarna ze door hun eigen gewicht kapot gaan en er oxidatie optreedt. In warme gebieden moet dit zoveel mogelijk voorkomen worden omdat hitte het proces versnelt en de kwaliteit daarmee snel achteruit gaat. Dit is de reden dat veel wijnboeren 's nachts of in de vroege ochtend oogsten wanneer het nog koeler is. Ook wordt er soms gebruik gemaakt van gekoelde vrachtwagens.

 

's Nachts plukken levert soms adembenemende foto's op zoals hier te zien is bij Stellenrust in Zuid-Afrika

 

Na aankomst in het wijnhuis worden de druiven handmatig of machinaal geselecteerd en zo snel mogelijk gekneusd en geperst. In het geval van witte- en rosé wijn wordt eerst de schil ontdaan van de druif. Ook bijvoorbeeld bij een 'blanc de noir' (dit is een witte wijn van blauwe druiven) waar de schil eraf wordt gehaald om geen kleurstof af te geven.

Al met al een uiterst secuur, ingewikkeld en vaak arbeidsintensief proces. Meer weten over de verschillende processen? Houdt dan vooral onze blog in de gaten om hier meer over te weten te komen.

 

Nu is het tijd om inspiratie op te doen. Wij hebben speciaal 3 lekkere herfstgerechten geselecteerd en daar een bijpassende wijn bij uitgekozen. Benieuwd naar onze tips? Check het hieronder!

 

 

Pompoensoep

Wat is oktober zonder pompoen(soep)? Pompoen geeft namelijk een heerlijk verwarmend gevoel op een gure dag. Het valt in de categorie 'zoete groenten' en past daarom bij een wijn die een iets drogere en frisse stijl heeft zoals Chardonnay of Riesling. Let op dat de wijn niet te zurig is want dan verdwijnt het zoete karakter van de pompoen! Ook een rode wijn zoals van de Merlot-druif kan het zoete karakter goed versterken.

Wanneer het een pittige pompoensoep betreft is het belangrijk dat de wijn de pittigheid iets verzacht. Drink er in dat gevoel eens een Riesling, droge Rosé of Gewürztraminer bij!

 

 

Paddenstoelenrisotto

Bij een risotto met vis of schelpdieren drink je het liefste een mooie, frisse witte wijn zoals een Chablis of Soave. Maar in tegenstelling tot deze risotto-variant kan je in het geval met paddenstoelen het beste kiezen voor een ietwat vollere wijn zoals een witte Bourgogne of een rode wijn uit het Piemonte- gebied zoals Nebbiolo of Barbera.

Tip: als je wat witte wijn door de risotto doet raden we je aan om dezelfde wijn ernaast te schenken.

 

 

Cocq au vin

Coq au vin oftewel 'haan in wijn', twee woorden waarvan de meesten beginnen te watertanden. Dit gerecht, waarbij de haan wordt gestoofd in een grote pan met rode wijn, is een Franse klassieker en super leuk om een keer te maken. Tegenwoordig gebruikt men hiervoor kip in plaats van een oude, uitgerangeerde haan. Dit geeft een kruidige, aardse en volle smaak van het gerecht. Voor dit gerecht is het eigenlijk simpel: drink dezelfde wijn als die je gebruikt voor de bereiding van het gerecht. Onze tip? Een Pinot Noir, Grenache of Cinsault doen het super! Oorspronkelijk komt het gerecht uit de Bourgogne dus wordt een Pinot Noir uit deze streek het meeste gebruikt.

 

 

Hopelijk heb je iets opgestoken over de oogst en inspiratie opgedaan voor jouw heerlijke herfstgerecht! Vergeet niet ons te volgen voor nog meer inspiratie!

 

Cheers!