Snelle levering voor 16u besteld dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf €75
Bulkvoordeel €200 = 5% extra korting

De beste manier om wijn te serveren!

De beste manier om wijn te serveren!

 

Wat is de beste manier om wijn te serveren?

 

1. Kies het juiste glas!

Wijnglazen komen in alle soorten en maten. Zo zijn er voor rode wijn wel 6 verschillende groottes!

 

Waarom zit er verschil in de vorm?

Uiteraard om het drinkgenot te bevorderen! Elke wijnsoort heeft een eigen expressie. Om deze optimaal naar voren te laten komen zijn er verschillende glazen. Bij rode wijn is het de bedoeling dat het oppervlak zo groot mogelijk is om de wijn in contact te laten komen met zuurstof. Het maakt het ook makkelijker om het glas rond te draaien (walsen) waardoor de geur beter naar voren komt. Hierdoor zijn veel rode wijnglazen dan ook een stuk breder dan witte wijnglazen.

 

Als we kijken naar de witte wijnglazen valt op dat de glazen zoals gezegd een stuk smaller zijn ten opzichte van de rode wijn. Dit zorgt ervoor dat de wijn langer koel blijft en de frisse, fruitige aroma’s niet vervliegen. Hetzelfde geldt voor rosé en mousserende wijn. Echter schenk je mousserende wijn in een flûte. De aroma’s worden namelijk via de bubbels naar boven geleid. Drink dus nooit witte wijn uit een rode wijnglas en andersom!

 

Tip: Maak je glas extra goed schoon! Bij voorkeur zonder gebruik te maken van afwasmiddel omdat eventuele sporen een hele vreemde smaak kan opleveren en bubbels snel kunnen verdwijnen. Gebruik bij kristallen glazen bijvoorbeeld een combinatie van zout en lauw water en was ‘normale’ glazen met warm water. Zout gaat de vorming van kalk tegen en neutraliseert de geur. Gebruik een linnen theedoek om het glas droog te maken. Linnen laat geen pluisjes achter in het glas en neemt daarnaast het vocht goed op.

 

2. Temperatuur

Nadat je het juiste glas hebt uitgekozen is het natuurlijk belangrijk om de wijn op de juiste temperatuur in te schenken. Wil je all the way gaan, dan is er niets beters dan een eigen klimaatkast. Met zo’n klimaatkast regel je de temperatuur per plank. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een Pinot Noir en een rosé in dezelfde koelkast te koelen. Drink je af en toe een wijntje dan is een klimaatkast misschien net een stap te ver. Zorg er dan voor dat je jouw favoriete wijn even in de koelkast legt voor gebruik. Wij horen je denken: geldt dit dan ook voor rode wijn? Jazeker! Rode, full body wijn (Tempranillo, Malbec, Syrah) verliest wat aan smaak als frisheid als de temperatuur hoger wordt dan 18℃. Zeker op warmere dagen is het dan aan te raden om de temperatuur iets te drukken om tussen de 15-18℃ uit te komen. Rode wijn met een lichtere body zoals Pinot Noir kan zelfs nog verder gekoelt worden richting de 13℃. Dat maakt deze wijn dan ook uitermate geschikt te drinken op een warme zomerse dag! Schenk rode wijn echter niet te koud, de smaak kan hierdoor dun en scherp worden.

 

Voor witte wijn, rosé en mousserende wijn gelden iets andere regels. Deze kunnen het beste gekoeld worden gedronken. Koel de wijn ook weer niet te erg want dit kan de smaak wat afzwakken!

 

Tip: gebruik een combinatie van ijs en water om de flessen zo snel mogelijk te koelen. Water geleidt de kou beter richting de fles. 

 

Check het overzicht hieronder om meer te weten over de juiste temperatuur.

3. Het openen van de wijn

Er zijn 2 soorten wijn te onderscheiden waar kurk voor wordt gebruikt; mousserende wijn en stille of platte wijn. 

 

Uiteraard gebruik je bij mousserende wijn geen kurkentrekker. Om mousserende wijn op de juiste manier (en veilig!) open te maken dien je na het losmaken van het korfje de kurk vast te houden zodat deze niet ineens los kan schieten. Pak de bodem vast en draai de fles rustig rond. Laat de wijn ‘zuchten’, door rustig wat lucht te laten ontsnappen. Schenk vervolgens de wijn in terwijl het glas schuin gehouden wordt.

 

Bij stille wijn met kurk dient uiteraard een kurkentrekker gebruikt te worden. Snijd eerst de capsule los vlak onder het randje bovenaan de fles. Open de fles met een kurkentrekker en test de wijn door een klein slokje in te schenken. Sommige rode wijnen hebben wat bezinksel onderin de fles. Dit is het gevolg van een natuurlijk rijpingsproces en dus heel normaal. Schenk de wijn in dat geval over in een decanteerkaraf. Door deze beluchting kunnen sommige jonge rode wijnen al wat beter tot hun recht.

 

Nu is het moment dan eindelijk daar! Geniet van jouw favoriete wijn.

Cheers!Related Products